Realitatea noastra este strans legata de ceea ce gandim si mai ales de cum alegem sa  derulam procesul gandirii.Asta ne contureaza propria identitate.

De cate ori nu ati spus : eu am dreptate sau ideea mea este cea mai buna? Poate chiar asa si era pentru ca procesul gandirii dumneavoastra avea la baza o perceptie .Si ceea ce pentru dumneavoastra reprezinta un adevar suprem pentru alcineva poate fii o mare minciuna.

Traim adevarul,iubirea si libertatea,  prin prisma propriei identitati  pentru ca nu putem cunoaste decat ceea ce traim.

Si atunci, trebuie sa devenim obiectul cunoasterii noastre,sa traim starea de „a fi” in procesul gandirii noastre.

De la grecii antici am preluat un tip de gandire argumentativ :  a desemna receptarea realitătii pe cale reflexivă , activitatea ratională de tip argumentativ, pe care Platon a denumit-o „metodă dialectică” . Asta subliniaza idea că o asemenea gandire determina atat constructia argumentelor, cat si criteriul după care se poate judeca validitatea acestora.

Nu spun ca e rau,doar ca uneori este pierdere de timp sa te  pierzi in contraargumente.

Imaginati-va un ghem cu sarme de toate culorile,incalcite pe care ati vrea sa il descalciti, ce ati face? Cel mai probabil ati lua pe rand fiecare culoare si ati incerca sa o separati de celelate.

 Cum ar fi daca ati incepe sa ganditi pe fiecare fir colorat in parte de la un capat la altul, rand pe rand?

Asta va propunem sa experimentaiti alaturi de noi.Pentru ca doar traind propria voastra experienta puteti sa evaluati care dintre cele doua metode de gandire este mai eficienta. 

Este ca si cum un pictor ar cobora in propriul sau tablou si ar fi rand pe rand personajele pe care le-a pictat si le-ar trai vietile in aceeasi clipa in care pensula le-ar zugravi.

Indrazniti sa experimentati  propria  gandire  altfel decat ati facut-o pana acum.Metoda celor sase palarii ganditoare va permite sa fiti emotionali, creativi,analisti,observatori , sa analizati beneficiile si piedicile ce pot apare intr-un proces complet de gandire.

Edward de Bono, cel care a elaborat acest concept inovator spunea : „Creativitatea nu este un act exclusiv de creatie in sens artistic, o gandire creativa inseamna sa folosesti un proces deja existent intr-un mod in care altii nu s-au gandit sa o faca.”

Veniti alaturi de noi sa facem pasul catre gandirea paralela.

 

Mihaela Petrescu - Trainer STH si LT