Edward de Bono s-a nascut în Malta în 1933. În timpul celui de-al doilea Război Mondial a urmat cursurile Colegiului St. Edward din Malta, făcînd cate doi ani într-unul şi apoi cursurile Universitatii din Malta, unde a absolvit medicina. Ca bursier Rhodes a fost la Christ Church din Oxford, unde a obtinut o diplomă onorifică în psihologie şi fiziologie. S-a intors la medicina şi şi-a dat doctoratul la Oxford cu o lucrare de cercetare a sistemului de control a presiunii sîngelui prin hipnoză. A ţinut numeroase cursuri la univesităţile Oxford, Londra, Cambridge şi Harvard. A lucrat la St. Thomas Hospital ocupîndu-se de studierea sistemelor biologice. De aici s-a mutat la Cambridge University, la 'Department of Investigative Medicine'. Deţine un doctorat la Cambridge. Apoi s-a mutat la facultatea de medicină de la Harvard University, după care s-a întors la Cambridge de unde s-a retras din activitatea medicală pentru a se dedica „gîndirii”.

Din psihologie vine interesul pentru gîndire. Din medicină vine înţelegerea asupra modului de comportare a sistemelor biologice. Aplicarea acestui sistem asupra reţelei neuronale din creier a dus la bazele design-ului noilor instrumente de gîndire. Creativitatea nu mai este un mister, ci modul de comportament al informaţiilor în sistemele autoorganizate care formează patternuri asimetrice. Astfel a aparut procesul creativ intenţionat numit „gîndire laterală”. Din considerarea importanţei imense a percepţiei asupra procesului creativ au luat naştere instrumentele DATT şi programul CoRT (cea mai folosită metodă de a preda gîndirea în şcoli).”Gîndirea Paralelă” a aparut mai tîrziu, după aprecierea naturii primitive a argumentării. Toate aceste metode sunt folosite cu succes de multi ani atît în business, cît şi în şcoli.

Edward de Bono a fost numit „părintele gîndirii despre gîndire”.
Dr. Edward de Bono este unul dintre puţinii oameni din istorie despre care se poate spune ca au avut un impact major asupra modului de gîndire omenesc. În multe privinţe poate fi considerat cel mai bun gînditor cu renume internaţional. Gîndirea tradiţională se referă la analiză, judecată şi argument. Edward de Bono este de părere că într-o lume stabilă acest lucru era suficient, deoarece era de ajuns să se identifice situaţiile standard şi să se aplice soluţii standard. Într-o lume în schimbare, unde soluţiile standard nu mai sunt valabile, acest lucru nu mai poate fi posibil.

A scris peste 65 de cărti traduse în 37 de limbi (toate limbile importante plus ebraica, araba, bahasa, urdu, slovena, turca, etc.). Metodele lui sunt predate în mii de scoli în toată lumea şi fac parte din curricula obligatorie în multe dintre ele.

A fost invitat să tină cursuri în 57 de ţări din toata lumea.

Doctorul de Bono a colaborat cu numeroase corporatii mondiale, cum ar fi IBM, Du Pont, Prudential, AT&T, British Airways, Nokia, Shell, NTT (Japonia), Ericsson (Suedia), Total (Franta), etc. Imensa corporatie europeană Siemens (370.000 angajaţi) predă lucrările sale, urmînd învaţăturile lui de Bono date echipei manageriale. Cînd Microsoft a ţinut prima sa şedinţă de marketing, l-au invitat pe de Bono pentru a ţine discursul de inaugurare în Seattle, în faţa a 500 din cei mai buni manageri.

Ceea ce este unic la de Bono, este aplicabilitatea lucrărilor sale într-o arie neobişnuit de largă. Pentru multe mii, poate chiar milioane de oameni din toata lumea, numele lui de Bono a devenit simbolul creativităţii şi noii gândiri.

A inventat termenul de „Gîndire Laterală” care acum a intrat în dictionarul Oxford.

În 1972, Edward de Bono a pus bazele „Cognitive Research Trust”, o organizaţie de caritate devotată predării procesului de gîndire în şcoli. (Lecţiile de raţiune IAC).

Edward de Bono a pus bazele Forumului Internaţional de Creativitate care avea ca membri numeroase din corporaţiile principale ale lumii: IBM, Du Pont, Prudentials, British Airways, Alcoa, CSR etc.

Tot doctorul de Bono a pus şi bazele Biroului International de Creativitate din New York, care lucreaza cu tarile membre ale Naţiunilor Unite, ajutându-le sa găsească noi idei asupra chestiunilor de importanţă internaţională.

În septembrie 1996, la Melbourne s-a înfiinţat un “institut de Bono”, ca centru mondial al noii gândiri. Pentru a se înfăptui acest lucru, Fundaţia Andrews a donat 8,5 milioane $.

Este inventatorul jocului „the L-game”

În 1996, Asociatia Europeană pentru Creativitate şi-a verificat membrii săi din Europa, pentru a afla cine I-a influenţat cel mai mult. Numele doctorului de Bono a fost atît de des pomenit, încat au cerut comitetului oficial al Uniunii Internationale de Astronomie, să numească o planetă după numele său. Astfel, DE73 a devenit EdeBono.

În 1995, guvernul maltez i-a acordat lui Edward de Bono “Ordinul de Merit”. Acesta este cel mai mare titlu disponibil, şi a fost dat la numai douazeci de persoane în viaţă.

A fondat SITO (Supranational Independent Thinking Organization), un fel de Crucea Rosie care furnizează gîndire creativă suplimentară asupra problemelor generale ale lumii.

A infiintat the World Academic of New Thinking (WANT), o asociaţie a celor care cred în nevoia şi importanţa unei noi gîndiri.”New Thinking” înseamnă noi percepţii, alternative proaspete, generarea şi design-ul a noi concepte şi idei. Rolul Academiei este concentrat pe gîndire în rezolvare de conflicte, rezolvare de probleme, dezvolare economică, sănătate şi multe alte arii ale vieţii de zi cu zi.

Doctorul de Bono a realizat două serii TV: „de Bono’s Thinking Course” ( 10 parti ) pentru BBC şi „The Greatest Thinkers” ( 13 parti ) sponsorizat de IBM şi Encyclopaedia Britannica.